ZOH06-Snoubording: Židek v krose s historickým striebrom, Šeďová sa teší

16.02.2006 Celý región

Snoubordista Radoslav Židek vybojoval na ZOH 2006 v Turíne striebornú medailu v disciplíne snoubordkros a pričinil sa o zisk historického kovu pre Slovensko ...
Snoubordista Radoslav Židek vybojoval na ZOH 2006 v Turíne striebornú medailu v disciplíne snoubordkros a pričinil sa o zisk historického kovu pre Slovensko na zimných olympiádach od samostatného roku 1993. Člen ŠKP Štrbské Pleso našiel v štvorčlennom finále jediného premožiteľa vo favorizovanom Američanovi Sethovi Wescottovi, ktorý predstihol žilinského rodáka až v záverečnej pasáži, bronz putuje do Francúzska zásluhou Paula-Henriho Deleruea.

Židek si okrem úvodnej kvalifikačnej jazdy počínal na olympijskom svahu v Bardonecchi suverénne. Vďaka druhej kvalifikačnej jazde postúpil do osemfinále s deviatym najrýchlejším časom z 36 pretekárov. Slovenský reprezentant sa rýchlo vyrovnal s freestylovým štartom a vďaka vydarenému úvodu nenašiel premožiteľa vo svojej osemfinálovej, štvrťfinálovej ani semifinálovej rozjazde. Židek aj vo finálovej jazde udával tempo, avšak skúsený Američan Wescott sa v jednej z posledných zákrut pretlačil z vnútornej strany pred slovenského snoubordistu a vedenie už udržal až do konca.
\"Samozrejme, že som veľmi šťastná. Najmä po tej úvodnej kvalifikačnej jazde, v ktorej mal Rado problémy od samotného štartu. P štarte mal slabý nájazd a na trati niekoľkokrát zahranil. Potom sa však prebral, premazali sme aj dosku a vyšlo to. Sme šťastní tento výsledok je skvelý, \" uviedla po pretekoch doteraz najúspešnejšia slovenská snoubordistka Šeďová.

Výsledky Žideka v krose:
KVALIFIKÁCIA:
9. miesto (1:21,19)

OSEMFINÁLE - 2. rozjazda:
1. ŽIDEK
2. Jordi Font (Šp. )
3. Matthias Blomberg (Švéd. )
4. Sylvain Duclos (Fr. )

ŠTVRŤFINÁLE - 1. rozjazda:
1. ŽIDEK
2. Font
3. Jonathan Johansson (Švéd. )
4. Hans Jörg Unterrainer

SEMIFINÁLE - 1. rozjazda:
1. ŽIDEK
2. Font
3. Jasey Jay Anderson (Kan. )
4. Daymon Hayler (Austr. )

FINÁLE - A:
1. Seth Wescott (USA)
2. ŽIDEK
3. Paul Henri Delerue (Fr. )
4. Jordi Font.

Profil Radoslava Žideka
narodený 15.októbra 1981 v Žiline, výška a váha: 186/82,
rodinný stav: slobodný
klub: ŠKP Štrbské Pleso
Najväčšie doterajšie úspechy: v SP 2004/2005 celkove 9. v snoubordkrose, v pretekoch SP v predošlej sezóne sa šesťkrát umiestnil v top 10, najlepšie skončil dvakrát piaty
(TASR)
 

Vyberte región